Ιατρείο Αθήνας: 210 7222942
Ιατρείο Τρίπολης: 2710 223202
Χειρουργός Ουρολόγος Αθήνα Ιωάννης Σ. Μπουζαλάς, Καρκίνος Προστάτη, Διάγνωση Καρκίνου Προστάτη


PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο). Δακτυλική εξέταση. Βιοψία προστάτη

Διάγνωση Καρκίνου Προστάτη


Ο προστατικός καρκίνος δε δίνει πρώιμα συμπτώματα, γι’ αυτό είναι σημαντικό όλοι οι άνδρες άνω των 45 ετών να εξετάζονται μια φορά ετησίως από ουρολόγο.

<br>
Η λήψη πλήρους ατομικού και οικογενειακού ιστορικού, η επιμελής κλινική εξέταση συμπεριλαμβανομένης και της δακτυλικής εξέτασης αποτελούν τα αρχικά βήματα.
Με την τελευταία, ο ιατρός αντιλαμβάνεται δια της αφής, το μέγεθος, το σχήμα και τη σύσταση του προστάτη. Ιδιαίτερα ελέγχει για τυχόν παρουσία σκληρών περιοχών ή όζων, που χαρακτηρίζουν τον καρκίνο. Μια αρνητική δακτυλική εξέταση δεν αποκλείει τον προστατικό καρκίνο, γι’αυτό θα πρέπει να ζητηθεί μια ειδική για τον προστάτη εξέταση αίματος, που λέγεται PSA.


<br>
Το PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο) είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται σχεδόν αποκλειστικά από τα επιθηλιακά κύτταρα του προστάτη. Η ανακάλυψη του έφερε επανάσταση στην πρώϊμη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη. Είναι ένας δείκτης όμως, ειδικός για το όργανο (προστάτης αδένας) και όχι για τον καρκίνο, μιας και μπορεί να αυξηθεί και σε άλλες περιπτώσεις όπως η καλοήθης υπερπλασία, η προστατίτιδα και διάφορες άλλες μη κακοήθεις καταστάσεις.

Αν λοιπόν η δακτυλική εξέταση ή / και το PSA είναι παθολογικά, θα χρειασθούν περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις.

Η οριστική διάγνωση του προστατικού καρκίνου γίνεται μόνο με τη βιοψία του προστάτη.
Η εξέταση αυτή πραγματοποιείται με βιοψία δια βελόνης, σε συνδυασμό με τη χρήση του διορθικού υπερηχογραφήματος. Στο διορθικό υπερηχογράφημα, μια μικρή κεφαλή (ηχοβολέας), μεγέθους δακτύλου, εισέρχεται στο ορθό, επιτρέποντας στον ιατρό να εξετάσει τη δομή του προστάτη αδένα και να λάβει, με τη χρήση μιας λεπτής βελόνης, μικρά κομμάτια ιστού.


<br>

Η γνωμάτευση της βιοψίας, γίνεται από τον παθολογοανατόμο, ο οποίος έχει εξειδικευτεί στην διάγνωση του καρκίνου και άλλων παθολογικών βλαβών των ιστών, δείχνει συνήθως μία από τις ακόλουθες καταστάσεις :

•    Αρνητική, χωρίς δηλαδή καμία ένδειξη καρκίνου. Μερικές φορές μπορεί να δείξει στοιχεία προστατίτιδας.
Τις περισσότερες όμως φορές περιγράφονται στοιχεία υπερπλασίας και ορισμένα άλλα ευρήματα που δεν έχουν σχέση με τον καρκίνο.
•    Παρουσία της λεγόμενης ενδοεπιθηλιακής προστατικής νεοπλασίας (ΡΙΝ).
•    Θετική, οριστική δηλαδή παρουσία καρκίνου του προστάτη.

Εφόσον έχει διαγνωσθεί καρκίνος του προστάτη απαιτούνται επιπλέον εξετάσεις για τον καθορισμό του βαθμού εξάπλωσης της νόσου.

<br>
Αξονική τομογραφία άνω και κάτω κοιλίας

Η αξονική τομογραφία δείχνει εγκάρσιες τομές του σώματος. Μπορεί να διαγνώσει διογκωμένους  λεμφαδένες ή άλλες παθολογικές καταστάσεις σε διάφορα όργανα.   
 


<br>
Σπινθηρογράφημα οστών

Εάν υπάρχει η υποψία της επέκτασης της νόσου στα οστά (συνήθως όταν το PSA είναι μεγαλύτερο από 15 ή 20 ng/ml),
τότε γίνεται το σπινθηρογράφημα οστών.