Ιατρείο Αθήνας: 210 7222942
Ιατρείο Τρίπολης: 2710 223202
Χειρουργός Ουρολόγος Αθήνα Ιωάννης Σ. Μπουζαλάς, Καρκίνος Προστάτη, Αίτια - Προδιαθεσικοί Παράγοντες Καρκίνου Προστάτη


Αυξανόμενη  ηλικία.Εθνικότητα.Κληρονομικότητα.

Αίτια - Προδιαθεσικοί Παράγοντες Καρκίνου Προστάτη


Τα αίτια ανάπτυξης του προστατικού καρκίνου δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστά. Οι κυριότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι  η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό και η διατροφή.
<br>

Ο καρκίνος του προστάτη σπάνια παρουσιάζεται σε άνδρες νεότερους από 50 ετών. Συνήθως εμφανίζεται στην 6η ή 7η δεκαετία της ζωής και είναι γεγονός ότι η συχνότητα εμφάνισής του έχει σχεδόν διπλασιαστεί κατά την διάρκεια των τελευταίων 20 χρόνων.

Είναι σημαντικό να τονιστεί η οικογενειακή προδιάθεση, αφού έχει βρεθεί ότι άνδρες με συγγενή πρώτου βαθμού ο οποίος πάσχει από προστατικό καρκίνο έχουν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν τη νόσο, ενώ όταν έχουν δύο συγγενείς πρώτου βαθμού το ποσοστό γίνεται 9 φορές μεγαλύτερο.

Δίαιτες πλούσιες σε λιπαρά έχουν ενοχοποιηθεί για την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη. Γι’ αυτό ο περιορισμός των λιπαρών τροφών και η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο.
<br>
Τροφές πλούσιες σε λυκοπένη, μία αντιοξειδωτική ουσία, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου για καρκίνο του προστάτη. Αυτές οι τροφές περιλαμβάνουν ωμές και βρασμένες ντομάτες, προϊόντα ντομάτας, γκρέιπφρουτ και καρπούζι. Τα μπρόκολα, το λάχανο και το κουνουπίδι, το σέλινο μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου.
Τα προϊόντα σόγιας περιέχουν ισοφλαβόνες που φαίνεται να ελέγχουν την τεστοστερόνη. Επειδή ο καρκίνος του προστάτη «τρέφεται» με τεστοστερόνη, οι ισοφλαβόνες μπορούν να ελαττώσουν τον κίνδυνο και την εξέλιξη της νόσου. Η χρήση της βιταμίνης Ε είναι πολύ ενθαρρυντική στην μείωση του κινδύνου του καρκίνου του προστάτη στους καπνιστές.